Află dacă ai memoria RAM defectă cu Memtest x86

Postare publicata pe data de 10 June 2013 de catre Cornel.
Memtest x86 este un program pe care-l rulezi de pe CD sau Stick Usb pentru a afla dacă memoria ta RAM este defectă. Simptomele unui ram defect variază, dar cel mai des întâlnite sunt: blue screen-uri repetate, browsere care dau erori sau își dau restart, programe care se închid, kituri de instalare corupte, etc. După testul cu Memtest x86 poți afla sigur dacă RAM-ul este de vină pentru instabilitatea sistemului.

Pentru început, descarci Memtest de pe site-ul oficial:

  1. Memtest x86 pentru Cd/DVD
  2. Memtest x86 pentru Stick USB

Creare Stick usb bootabil cu Memtest

Pentru versiunea USB trebuie să dezarhivezi și să rulezi executabilul ImageUSB. Apoi introdu stick-ul usb și apasă Write to UFD. Atenție: se vor șterge toate datele de pe stick pentru a scrie Memtest.

memtest usb

Creare CD bootabil cu Memtest

Dacă optați pentru varianta de a scrie Memtest pe CD o să aveți nevoie și de un program de inscripționat Cd-uri. Voi lua drept exemplu CD Burner XP, dar voi puteți folosi ce program vreți. Alegeți opțiunea imagine iso, selectează locația imaginii iso Memtest (presupun că ați dezarhivat mai înainte) și click Inscripționează discul (Burn).

memtest cd

Scanare RAM cu Memtest x86

După ce ați făcut stick sau cd bootabil cu Memtest puteți începe. Dați restart la calculator/laptop și apăsați o tastă pentu a boota. Dacă nu bootează trebuie să intrați în bios și la boot priority să puneți stick-ul (sau cd-ul) primul.

Programul va face 10 teste diferite și puteți vedea în partea dreaptă numărul de erori al fiecărui test. Aveți mai jos rezultatul unui test în care ramul este defect. 

 

memtest1
memtest2

Descarcă Memtest x86
Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.