Cum să îmbunătăţeşti calitatea vizuală a unui monitor LCD

Postare publicata pe data de 15 March 2012 de catre Cornel.
Câteva setări simple sau trucuri pentru  pentru a exploata potenţialul maxim al unui Monitor LCD (liquid crystal display):

1) Foloseşte rezoluţia nativă şi rata de refresh corectă. Dacă monitorul tău LCD are rezoluţia nativă de 1280×1024 şi tu foloseşti o rezoluţie mai mică calitatea imaginii este semnificativ mai proastă. Uită-te pe cutia lcd-ului ce rezoluţie şi rată de refresh are iar apoi schimbă-le din click drepta > properties > settings. Aici fii sigur că colour quality este setat pe Highest.

2) Fă marginile fonturilor mai plăcute la vedere.  Click dreapta, proprerties, appearance, effects. Aici din secţiunea use the following method to smooth edge of screen alege ClearType. Observţi diferenţa dintre cele două imagini de mai jos.

inainte dupa

3) Foloseşte un conector DVI. Asta nu depinde de vreo setare ci de un posibil upgrate. Majoritatea monitoarelor sunt conectete la mufa VGA care este inferioară celei DVI deoarece cea VGA este analogă spre deosebire de cea DVI care este ultimul trend (de tip digital). dvi-vga

4)  Foloseşte un program care ajustează automat contrastul monitorului ţinând cont de ciclul zi/noapte. F.Lux este acel program iar un articol mai amănunţit despre el se poate citi aici. Funcţionează foarte bine şi pe monitoare non-LCD.

f.lux

5) Foloseşte întotdeauna ultimele drivere. Majoritatea după ce instalează windows-ul bagă driverele dp cd-ul venit odata cu calculatorul. Dacă ai internet poţi să le arunci că nu mai ai nevoie de ele pentru că sunt vechi oricum. Intra pe site-ul producătorului şi descarcă de acolo ultimele versiuni. Atenţie, trebuie dezinstalat driver-ul la placa video vechi (dacă este cazul) înainte de a-l instala pe cel nou.
Drivere ATI / Asus
Drivere Nvidia
3 thoughts on “Cum să îmbunătăţeşti calitatea vizuală a unui monitor LCD

  1. cornel Post author

   Salut, da, este o diferenţă destul mare. Practic nu te poţi bucura pe deplin de puterea plăcii video dacă nu conectezi LCD-ul la o ieşire DVI.

   Reply
 1. Unwearied

  Salut!
  Am si eu o problema cu Monitorul LCD Hanns G….
  mi s-a ars o lampa din el si daca tot aveam altul la schimb, am zis c anu are rost sa-l mai repar…
  Intre timp mi-am cumparat o placa video Nividia 210 , am pus-o pe pc folosind alt monitor, toate bune si frumoase…
  Acum m-am hotarat sa repar si monitorul vechi( cel cu lampa arsa, Hanns.G) l-am dus la reparat, l-am adus acasa , l-am conectat la placa video, i-am dat drumul si am observat ca are culorile de contrast aprinse rau, ma usturau ochii mai rau ca la unul cu tub(d-ala vechi)
  am umblat la setarile monitorului, insa oricat as schimba luminozitatea, culorile sau contrastul, tot snu se vede normal si clar…
  sa fie de la placa video? Nu stiu ce sa fac, da-mi o idee, te rog….

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.