Cum se face un stick bootabil cu Windows

Postare publicata pe data de 1 June 2012 de catre Cornel.
Marea problema cu instalarea sistemului de operare de pe Cd sau Dvd este aceea că se zgârie foarte uşor şi ne putem trezi în mijlocul procesului de instalare că nu mai putem continua. Desigur, putem da skip de câteva ori dar dacă se întâplă să fie fişiere critice sistemul de opereare va fi instabil sau mai rău, nu va porni deloc. Să nu mai vorbim de situaţile în care strici cd-ul degeaba încercând să pui sistemul de operare pe el.

Windows Vista, 7 şi 8 se pot instala direct din calculator dar lucrul ăsta are şi dezavantaje: nu poţi face un install “clean” în care ştergi tot, nu poţi redimensiona partiţiile, daca n-ai 20 de GB liberi în C ia-ţi gândul, nu poţi şterge totul din C ci totul va fi arhivat într-un fişier Windows.old. Avantajul este unul singur, şi acela că dacă eşuează instalarea poţi avea totul ca nou.

În schimb, instalarea de pe un stick usb este mult mai sigură şi avantajoasă. Cele mai bune programe cu care poţi face asta sunt WinToFlash (universal) şi Windows 7 USB/DVD Download Tool (doar Windows 7 si 8).

Stick bootabil cu Windows 7 sau Windwows 8

Windows 7 USB/DVD Download Tool este un program cu care potţi face un stick bootabil, card de telefon sau DVD cu Windows 7 sau Windows 8.

Presupun că aveţi deja descărcată imaginea iso cu Windowsul. Deschidem programul, alegem Browse şi selectăm din calculator imaginea iso cu Windows 8 sau Windows 7.  Apasă Next.

Inserează stick-ul. Alege Usb Drive (zice de windows 7 pentru că a fost conceput special pentru el dar merge foarte bine şi pe windows 8).

Selectează partiţia cu stick-ul (E, F, H, depinde de situaţie, intra în My Computer şi vezi exact). Click Begin Copying şi aşteaptă câteva minute bune până vei avea un Stick Bootabil cu Windows 8.

Când vezi Bootable USb created succesfully ai terminat. Nu da Start over că faci totul praf. Click “x” şi eşti gata de instalare.

Stick bootabil cu orice versiune de Windows

Despre WinToFlash este vorba. Chiar dacă acoperă toate versiunile de Windows , Windows 7 USB/DVD Download Tool este mai bun şi mai uşor de folosit pentru windows 7 şi 8. Rămâne la alegerea voastră acum.

Descarcă şi instalează WinToFlash. Mergi pe Advanced Mode, Alege Sistemul de operare pe care-l pui pe stick, alege destinaţia imaginii iso şi a stick-ului, Click Run, acceptă termenii şi fă-ţi de lucru minute bune până ternină.

De asemenea poti face CD bootabil şi pe cardul telefonului dar timpul de instalare este enorm de mare (vreo 6-7 ore, testat de câteva ori), folosiţi asta doar în caz de urgenţă când nu aveţi CD/DVD sau Stick USB  la îndemână.

Pentru cei care n-aţi înţeles, urmăriti filmuleţul de mai jos (are 2 minute)

Instalare de pe USB şi Prioritate Boot

Când instalezi de pe stick o să fie puţin diferit de ceea ce ştiai înainte, o să vezi mai mutle opţiuni text. Default este pus cursorul pe a doua opţiune. Alege prima opţiune când începi instalarea, apoi la restartul atomat alegi opţiunea numărul 2 (dacă nu eşti lângă el se alege singură, nu ai ce să greşeşti)

Dacă nu bootează Stick-ul USB trebuie sa intraţi în bios (apăsaţi tasta Delete imediat ce porniţi calculatorul), să mergeţi la secţiunea Boot, apoi în Boot Service Priority şi puneţi USB-ul pe prima poziţie iar pe poziţiile 2 si 3 pune Cd-ul si Hard-Disk-ul. Salvează şi dă restart, acum ar trebui sa booteze şi să poţi instala Windows-ul de pe stick.
2 thoughts on “Cum se face un stick bootabil cu Windows

  1. Pingback: Recomandarile zilei: linkuri recomandate | BlogAwards

  2. Anna

    Salut! Am si eu o intrebare Cu ce altpcaiii se poate transforma un fisier normal care contine sa zicem un joc sau un program care are installer intr-un fisier .iso, pentru a putea fi ulterior inscriptionat ca disc bootabil?Multumesc mult!P.S. In ceea ce priveste modificarea vitezei de scriere pe disc, din ceea ce am experimemtat eu pina acum, am inteles ca depinde in primul rind de unitatea optica folosita. Deci nu poti scrie un disc decit la vitezele pe care le are unitatea respectiva. Eu am un LG Super Multi Speed cu 4x->16x pentru DVD si 24x->40x pentru CD. Eu las sa-si aleaga viteza de scriere, deoarece mi s-a intimplat de multe ori, atunci cind o modificam, sa-mi dea erori si sa strice discurile.Va felicit pentru acest site! Este extrem de util pentru toti utilizatori de calculatoare! Continuati la fel! Bafta!

    Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.