Programe PC

Descarca programe PC gratuite.

Ce piese trebuie să fie compatibile când îți construiești un calculator?


Pentru a-ți face o configurație desktop nu sunt necesare foarte multe cunoștințe în domeniu, ci doar câteva chestii de bază. În rândurile de mai jos aveți un scurt ghid despre ce anume trebuie să fie compatibil și aveți marcate cu roșu specificațiile după care trebuie să vă uitați la fiecare piesă în parte.

Procesor

Ce piese trebuie să fie compatibile: placa de bază

O configurație începe cu procesorul și placa de bază.  Singurul lucru care trebuie să fie compatibil este Socket-ul. Alegeți un procesor, vă uitați în specificații ce SOCKET are, apoi alegeți o placă de bază cu același socket. De exemplu, dacă procesorul are socket LGA 1150, placa de bază trebuie să aibă același socket.

** Placă de bază **

Ce piese trebuie să fie compatibile: procesor, sursa

După ce v-ați ales un procesor va trebui să alegeți o placă de bază cu același socket. **** Apoi verificați în secțiunea alimentare ce tip de pini are să fiți sigur că este compatibilă cu sursa.

Placă video

Ce piese trebuie să fie compatibile: sursa, carcasa.

O placă video puternică înseamnă că trebuie să aveți și o sursă pe măsură. Pentru o placă video medie o sursă de 450w-500w este de ajuns.

Uitați-vă la specificații să vedeți ce sursă minimă recomandată este necesară. Alt lucru pe care trebuie să-l luați în considerare este dimensiunea carcasei pentru că o placă video prea mare s-ar putea sa nu încapă (e destul de rar, dar verificați pentru orice eventualitate)

Ram

Ce piese trebuie să fie compatible: Placa de bază

Verificați dacă placa de bază acceptă DDR2, DDR3 sau DDR4. Nu poți introduce DDR3 într-un slot de DDR2, de exemplu. Verificați și câte sloturi de rami are placa de bază; majoritatea au doar 2 dar s-ar putea să aveți nevoie de mai multe sloturi pe viitor. Frecvența (1333, 1600 etc) nu este foarte importantă dar nu poți combina o plăcuta de rami de 1333 cu una de 1600, trebuie ca toate plăcuțele sa fie de aceași frecvență, altfel nu va porni calculatorul. Alt lucru de luat în seamă este procesorul. Nu sunt șanse de incompatibilitate, dar unele procesoare limitează frecvența ramilor (de la 1600 la 1333 de exemplu).

HDD/SSD

Ce piese trebuie să fie compatibile: Placa de bază

Placa de bază trebuie să aibă cel puțin un slot SATA de același tip.  De exemplu, dacă HDD-ul are interfață SATA III 600, și placa de bază va trebui să aibă un slot de același tip. Verifică specificațiile de pe paginile produselor respective.

Sursa

Ce piese trebuie să fie compatibile: Placa de bază, Placa video.

Verifică specificațiile și vezi ce tip de conectori are. Dacă sursa cere 24 de pini, placa de bază va trebui să suporte același tip. Alt lucru de luat în seamă este placa video. Verifică ce sursă minimă necesită placa video aleasă.

Carcasa

Ce piese trebuie să fie compatibile: Placa de bază, Placa video

Pentru a potrivi bine o placă de bază în carcasă trebuie să te uiți în specificații și să vezi dacă ai nevoie de o placă de bazăATX, mATX sau microATX. Alt lucru de luat în seamă este placa video, verificați dimensiunile să fiți sigur că încape.

Periferice

Ce piese trebuie să fie compatibile: Placa de bază

Verifică câte porturi usb ai pe placa de bază. 4 porturi usb 2.0 ar trebui să fie suficiente pentru mouse, tastatura și eventual pentru un cablu de date și o imprimantă. Dacă ai mai multe periferice (gen joystick, volan, boxe pe usb) s-ar putea să fie incomod să renunți la unul pentru a-i face loc altuia. De asemenea, unele periferice s-ar putea să suporte doar usb 3.0. Asigură-te că ai un port usb 3.0 sau alege altceva pe usb 2.0. Nu mai pun screenshot pentru că nu este nevoie.

De asamblare nu trebuie să vă îngrijorați pentru că se ocupă magazinele de la care cumpărați  (emag, evomag, pcgarage), gratuit.

Tags: asamblare calculator compatibilitate piese calculator configurare calculator configuratie pc un tag random