Cărţile electronice în format ePub (electronic publishing) sunt din ce în ce mai populare şi chiar dacă un ebook reader ca Nook sau Kindle este pe departe preferatul consumatorilor de ebook-uri, sunt programe gratuite pe toate platformele care pot deschide un astfel de format.
Windows şi Linux – CoolReader
CoolReader este mic, portabil şi ocupă foarte puţine resurse. Pot spune că simplitatea este punctul lui forte, chiar dacă alţii ar dori să mai aibă şi un manager de ebook-uri. Programul suportă cărţi electronice pe două coloane iar pe lângă formatul epub mai poate deschide şi documente electronice în formatele fb2, txt, tcr, rtf, doc, html, htm, chm, prc, azw, pdb sau pml. Are şi versiune de Linux şi Android.
De menţionat: MobiPocket Reader un program cros platform care are şi un raft virtual pe care îţi poţi aranja cărţile favorite şi Uread, un epub reader foarte popular în China care oferă multe cărţi electronice downloadabile.
Online / În browser – Magic Scroll
Magic Scrool este un serviciu online cu ajutorul căruia poţi citi cărţi electronice ePub în browser. Cărţile se pot adăuga fie prin upload, fie prin link direct, iar cei care nu dispun momentan de nici o carte pot răsfoi cele două cărţi gratuite Alice în ţara minunilor şi Peterv şi Wendy. Pentru a-ţi salva biblioteca virtuală este necesar un cont. Alte lucruri de ştiut ar mai fi acelea că se poate alege din 4 scheme de culori şi font ajustabil pentru un citit cât mai plăcut.
De menţionat şi Extensia Epub reader pentru Firefox care face o treaba excelentă, dovadă şi celor 5 stele din 5 date de utilizatori. Are suport pentru două coloane ca CoolReader.
Mac, tablete şi smartphonuri – Sony reader
Sony reader este cea mai bună soluţie când vine vorba de Mac OS. Este disponibil şi pe PC, Android sau tablete dar este umpic mai pretenţios în resurse. Are magazin de cărţi şi un manager foarte bun de cărţi electronice. De asemenea, dacă îl foloseşti pe două sau mai multe platforme poţi începe pe una şi apoi relua cititul pe alta.
De menţionat şi MobiPocket reader care acoperă cam toate dispozitivele, iBooks integrat în iPhone/iPad, iTouch face o treabă excelentă, iar pe telefoanele cu Android Aiko este copia la indigo a lui iBooks. O altă alternativă bună pentru iOs şi Android este Bluefire Reader.
sincer sa fiu, mi-ar prinde bine un eReader :D, sau o tableta 🙂
eReader mai degrabă, e greu să citesti ceva ore în şir pe un ecran luminos. Tableta e utilă doar să stai cu ea pe net.
Mi-am luat o tableta chinezeasca, destul de convenabila, special pentru citit carti. Recunosc faptul ca gama SF este foarte prost reprezentata in formatele oficiale ce pot fi achizitionate de pe net. Asa ca m-am vazut nevoit sa caut toate formatele free, adica pdf, txt, doc.
Ati putea sa-mi recomandati un soft ce recunoaste toate aceste formate si totodata sa se comporte ca unul specializat?
Multumesc anticipat.
Pai am nevoie de numele tabletei sau macar de sistemul de operare pe care ruleaza aceasta
KidlleBook ! fain 😀
Este vorba despre un Zenithing ZT-280, C91 Upgrade, de fapt uite link-ul producatorului:
www.zenithink.com/Eproducts_C91_2.php
Multumesc mult.
Pai ruleaza android, se gasesc foarte usor aplicatii in Play Store. Cauti ‘pdf’ in play store si ai zeci de aplicatii din care poti alege. Nu am un dispozitiv cu android momentan sa pot testa dar in trecut stiu ca am folosit Adobe Reader pe un telefon cu Android.
Asa cum am scris mai sus, nu este vorba doar despre fisiere pdf ci si de doc. (word) si txt. Am crezut ca deja ai experienta cu vre-un soft care ‘stie’ sa le deschida pe toate, avind si majoritatea optiunilor de la cele specializate.
Am cautat citeva zile pe net dar am ramas mai confuz decit atunci cind am inceput. Foarte multe pareri contradictorii…
Oricum iti multumesc pentru timpul acordat.
Sincer as fi vrut sa fi ajutat mai mult dar asa cum am mai spus, nu detin un dispozitiv cu Android, iar calculatorul meu din 2007 nu-mi permite rularea decenta a vreunui emulator de Android ca BlueStacks. In cele 10 luni de programepc.ro m-am limitat strict la Windows.